[...] 2h od zażycia glukozy wskaźnik pokazał 8pkt w zakresie IO. Glukoza po 2h -67 Insulina po 2h - 38.8 Badanie wykonywane bez Hydrokortyzonu więc można zobaczyć co powoduje za niski Kortyzol z rana poniżej 4ui po godzinie od 1 pobrania drugie badanie kortyzolu 3ui.. A norma od 5-25, więc jestem skazany na zażywanie leki do końca życia(astmy nie [...]
[...] mogą przynieść korzyści zdrowotne. Taki wniosek płynie z obserwacji Francuzów którzy do każdego posiłku piją czerwone lub białe wino. Mimo wysokiego spożycia tłuszczu, mają niski wskaźnik chorób kardiologicznych. Ten wywołany alkoholem efekt ochronny, znany jako "paradoks francuski", został ostatnio powiązany z naturalnie występującymi w winie [...]
[...] we krwi, upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ma ono właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Ponadto wykazano, że poprawia niski nastrój. Szczególnie polecam nasiona lnu osobom, które nie lubią jadać ryb. Jak wykorzystać nasiona lnu w naszej kuchni? Można stosować je w postaci dodatku do surówek [...]
[...] mają wysoki indeks glikemiczny i powidują szybki i duży wzrost poziomu cukru we krwi. - produkty węglowodanowe trawione wolno stopniowo uwalniają cukier do krwi i te mają niski indeks glikemiczny. Idneks glikemiczny niektórych produkrów objaśnienie : produkty o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55 produkty o średnim indeksie glikemicznym [...]
[...] więc pocieszenie jest takie, że chociaż cześć nadmiarowych kalorii poszła w mięśnie. Po pierwszej redukcji na IF i low carb miałem bardzo dobre wyniki, optymalne ciśnienie, niski cukier i insulina. Wracając do teraźniejszości - miesiąc temu profilaktycznie zrobiłem sobie badania. Wszystko w normie oprócz insuliny (12,89) i glukozy (107) na [...]
[...] procesów anabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. Uzupełnianie glikogenu (zapobieganie utracie mięśni) z Anabolic-Peak Anabolic-Peak zawiera specjalne maltodekstryny (niski wskaźnik DE – ekwiwalent glukozy), posiadające unikane właściwości czyniące z nich idealne węglowodany potreningowe. Złożone maltodekstryny zawarte w Anabolic-Peak [...]
[...] -stopień dojrzałości owoców i warzyw wysokie IG-szybki i duzy wzrost poziomu cukru we krwi IG > 70 średnie IG-wolniejszy i średni wzrost poziomu cukru we krwi IG= 56-69 niskie IG-wolny i niski przyrost poziomu cukru we krwi IG < 55 " nazwa produktu / porcja / kcal / IG* PRODUKTY ZBOŻOWE: Bułka grahamka/1sz.50g/129/71 chleb pszenny/1 kromka [...]
[...] jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast produkt z wysokim IG będzie inicjować dramatyczny skok. Produkty z IG 70 bądź wyższym wywołuja wysokie [...]
[...] cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. [...]
[...] uproszczenie. W mózgu działa jako neuroprzekaźnik, jest też hormonem tkankowym wydzielanym w jelitach. Reguluje proces odżywiania, snu i czuwania, zachowania seksualne. Jej niskie stężenie powoduje depresję, bezsenność, próby samobójcze, wysokie - pobudzenie maniakalne. Do jej wytwarzania potrzeba światła słonecznego. Poziom serotoniny wzrasta, [...]
[...] wołowej lub tuńczyka w sosie własnym zawiera około 30 gramów protein). Spożywaj białka w godzinach rannych. W godzinach rannych poziom aminokwasów w twoim organizmie jest niski, tak więc jest bardzo istotne, abyś jadł białka bezpośrednio po przebudzeniu. Spożywaj białka przed pójściem spać. Twój organizm w nocy cały czas pracuje, tak więc [...]
[...] dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Mieszanka 6 różnych form węglowodanów w skład której wchodzą: Palatinose - jedyna w swoim rodzaju forma węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG) gwarantująca stopniowe uwalnianie energii do krwiobiegu. Mąka owsiana - bogate źródło błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] wołowej lub tuńczyka w sosie własnym zawiera około 30 gramów białek.) Spożywaj białka w godzinach rannych W godzinach rannych poziom aminokwasów w twoim organizmie jest niski, tak więc jest bardzo istotne, abyś jadł białka bezpośrednio po przebudzeniu. Spożywaj białka przed pójściem spać Twój organizm w nocy cały czas pracuje, tak więc [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] i mięśniu sercowym. Aktywność LPL zależy od stężenia insuliny. Jeśli stężenie jej będzie wysokie, LPL będzie aktywna; w przeciwnym razie jeśli stężenie insuliny będzie niskie, LPL nie będzie wykazywała aktywności. Kwasy tłuszczowe z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. W komórkach, pod stymulacją [...]
[...] szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te drugie niski. Jak interpretować różnice i jakie jest ich znaczenie praktyczne? Otóż szybkie trawienie i wchłanianie wiąże się ze wzrostem poziomu cukru po posiłku, a tym samym ze [...]
[...] ustalimy ilość białka i tłuszczy w procentach, to reszta przypada węglowodanom. Staramy się jadać produkty zawierające węglowodany złożone, których indeks glikemiczny jest niski( a dokładniej po przeczytaniu dzisiaj artykułu Skalara, trzeba by się skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się go do czystej glukozy. Chodzi oto, że produkty [...]
[...] spożycie fruktozy ogranicza się do owoców i miodu oraz otyłości, a zespół metaboliczny występuje rzadko. Poziomy kwasu moczowego w surowicy również wydają się być niskie, a ciśnienie krwi jest w normalnym zakresie ( Johnson et al., 2005 ). W tych warunkach ilość spożywanej fruktozy jest stosunkowo niska, a ścieżka przeżycia jest [...]